DermatoLogisch.com
DermatoLogisch.com DermatoLogisch.com
Efflorescenties

In deze module gaat u leren werken met efflorescenties. Een efflorescentie moet u zien als een extra hulpmiddel om sneller tot een diagnose te komen. Zo zal bijvoorbeeld een rode jeukende “papel” (een kleiner dan 1 cm grote verhevenheid van de huid) op een arm u eerder doen denken aan een muggenbeet dan een rode jeukende “macula” (een kleurverandering in het niveau van de huid). Daarnaast is het gebruiken van efflorescenties handig in de communicatie tussen dermatologen onderling. Niet alleen in de spreekkamer maar ook aan de telefoon of via de mail. Natuurlijk bestaat er tegenwoordig teledermatologie. Echter de kwaliteit van digitale foto’s laat veelal te wensen over waardoor een beschrijving met efflorescenties bij de foto altijd een vereiste blijft.

Efflorescenties worden onderverdeeld in primaire- en secundaire efflorescenties. Het verschil is eenvoudig. Primaire efflorescenties ontstaan direct door een pathologische verandering in de huid. De mug die bijt brengt een reactie in de huid te weeg waardoor een bult ontstaat. En zonlicht geeft schade aan de huid waardoor een huidkanker gezwel ontstaat. Secundaire efflorescenties daarentegen ontstaan vanuit- en door verandering van een primaire efflorescentie. Iemand met een rode schilferige huid (bijvoorbeeld eczeem) gaat bij jeuk flink krabben waardoor wondjes ontstaan. Deze wondjes (excoriaties) zijn de secundaire efflorescentie. Zij ontstaan vanuit- en door  verandering van de rode schilferende huid. Een ander voorbeeld is een rhagade (een inscheuring van de huid) bij iemand met een heel droge huid. De droge huid ontstond eerst. Vanuit de droge huid is de scheuring (de rhagade) ontstaan.


Oefeningen

Bij het beschrijven van een huidafwijking is het goed om te beseffen dat een primaire- en secundaire efflorescentie niet per definitie samen voor hoeven te komen. Zo kan er alleen een primaire efflorescentie te zien zijn maar ook alleen een secundaire efflorescentie. Als iemand bijvoorbeeld een muggenbult volledig weg krabt zodat er alleen nog een wond zichtbaar is dan kun je op dat moment alleen nog maar een secundaire efflorescentie benoemen (bijvoorbeeld ulcus).


Terug naar het efflorescentie casus overzicht >>
DermatoLogisch.com
Kies uw casus
DermatoLogisch.com
DermatoLogisch.com
Copyright 2014 DermatoLogisch.com